1. Miksi Instagram on mielestäsi hyvä paikka runoudelle? Miksi ehkä ei?
”Instagram on mielestäni erinomainen alusta runoudelle. Oman runotilin luominen on helppoa, ja runojen julkaiseminen sekä tekstinä että kuvina käy kätevästi. Olen myös huomannut, että Instagramissa elää monipuolinen runoyhteisö, joka koostuu lukuisista erilaisista runotileistä. Ennen kaikkea Instagram tarjoaa matalan kynnyksen runoudelle, mikä tekee siitä houkuttelevan paikan jakaa ja löytää runoutta.”
”Instagramissa on kuitenkin myös heikkoutensa. Jotta runotilinsä saa laajemman yleisön tietoisuuteen, on oltava aktiivinen ja panostettava tilinsä mainostamiseen. Olen myös kokeillut runojen julkaisemista Tiktokissa. Tämä kokemus on korostanut, kuinka Tiktokin avulla sisältö tavoittaa nopeammin suuremman yleisön kuin Instagramissa, erityisesti nuoret.”
2. Vaikuttaako Instagram jotenkin runojesi kirjoittamiseen?
”Instagram motivoi minua runojen kirjoittamiseen. Tuntuu, että julkaisujen ansiosta kauniit sanat ja ajatukset eivät mene hukkaan. Myös muiden Instagram-runoilijoiden runous ilahduttaa ja inspiroi minua. On hienoa, miten Instagramin kautta pääsee jakamaan ajatuksia runoudesta yhdessä muiden kanssa! Erityisesti positiivinen palaute omista runoista innostaa kirjoittamaan lisää.”
”Tilini alkuvaiheessa koin kuitenkin jonkin verran paineita runojen julkaisutahdista. Kesti siis hetken, ennen kuin löysin tasapainon omaan ig-runoiluun. Tasapainon löydettyäni Instagram-tilin ylläpito ei ole enää vienyt voimavarojani. Se päinvastoin antaa minulle voimaa runoiluun!”
3. Onko runojasi kuultu tai nähty muualla kuin Instagramissa? Haluaisitko sitä?
"Instagramin lisäksi olen jakanut runojani läheisilleni kirjoittamalla niitä lahjaksi. Opettajaharjoittelun aikana olen esittänyt runojani oppilaille lyriikan opetuksen yhteydessä. Olen julkaissut Tiktokissa muutamia runojani ääneen luettuina. Äskettäin minua pyydettiin myös kirjoittamaan runo lukion ylioppilasjuhlaan.”
”Olen avoin runoistani, ja haluan jakaa tuotoksiani mahdollisimman paljon muiden iloksi. Tulevaisuudessa toivon yhä useamman runouden ystävän löytävän Instagram-tililleni. Lisäksi työstän ensimmäistä runokirjaani, jonka toivon valmistuvan lähivuosina. Yksi suurimmista toiveistani tällä hetkellä onkin, että ihmiset voisivat lukea runouttani myös kirjaversiona.”
4. Valitse yksi Instagramissa julkaisemistasi runoista, ja kerro siitä vapaasti.
”Vaikka itse kokisi joskus olevansa huonompi kuin muut tai täysin riittämätön, joku toinen voi nähdä sinut valtavan ihastuttavana. Me kaikki olemme ihastuttavia, mutta emme aina itse huomaa sitä. Siksi tarvitsemme joskus muistutusta siitä, kuinka upeita olemmekaan. Tämä runo toimii juuri sellaisena ystävällisenä muistutuksena!”
5. Kirjoitan itse lyhyitä tekstejä, mutta hion niitä usein hyvin pitkään. Oma kirjoitustapasi on aika lailla päinvastainen. Voitko kertoa siitä?
”Olen päättänyt kirjoittaa runoja vain silloin, kun se tuntuu oikeasti hyvältä. Runous on minulle keino päästä eroon väkinäisestä suorittamisesta. Siksi en yleensä hiokaan runojani kovin pitkään, vaikka olenkin normaalisti hyvin itsekriittinen tuotoksistani.”
”Runous sallii minun olla keskeneräinen ja epätäydellinen, joten en vaadi runoiltanikaan täydellisyyttä. Uskon, että tämä säilyttää runoissani tietynlaisen aitouden, sillä ne todella kumpuavat suoraan sydämestäni ilman ’filttereitä’. Runoni ovat usein melko pitkiä, sillä ne sisältävät paljon ajatuksenjuoksuani ja tarkkaa kuvailua puhujan tunnetiloista sekä ajatuksista.”
”Uskon siis, että kirjoitustapani kumpuaa henkilökohtaisesta runosuhteestani, eli periaatteistani ja arvoistani runouteen liittyen.”
6. Olet järjestänyt Instagramissa ilmaisen Runokoulu-kirjoituskurssin ja opiskelet äidinkielenopettajaksi. Onko sinulla ajatuksia siitä, miten runouden voisi ottaa paremmin osaksi kouluopetusta?
”Havaintojeni mukaan kouluissa runoutta käsitellään usein hyvin pintapuolisesti ja nopeasti. Olen luonut runokoulusisältöni osittain siksi, että voisin hyödyntää sitä tulevaisuudessa omassa opetuksessani. Koen, että Runokoulun kaltaisia runosisältöjä olisi hyvä olla enemmänkin, jotta runoudesta kiinnostuneet voisivat perehtyä runouteen tarkemmin vapaa-ajallaan. Näin myös pintapuoliselle runo-opetukselle koulussa olisi tarjolla jotain jatkumoa aiheesta kiinnostuneille.”
”Runoutta voisi toki lisätä opetukseen monin eri tavoin, esimerkiksi lukemalla runoja oppituntien alussa. Lisäksi tiedon lisääminen runoudesta voisi lisätä oppilaiden kiinnostusta, sillä runous jää usein proosatekstien varjoon. Opettajien tulisi myös etsiä kullekin ikäryhmälle sopivaa runoutta, joka puhuttelee oppilaita eri aihepiireillään. On tärkeää tehdä selväksi, että runoutta voi nykypäivänä löytää kirjastojen lisäksi myös sosiaalisesta mediasta, mikä voi tehdä runoudesta helpommin lähestyttävää nuorille.”
7. Ketä Instagram-runoilijaa haluaisit suositella muille?
”Haluaisin suositella Instagram-runoilijaa nimeltä saisiko_olla_runo. Olen vasta tutustunut kyseisen käyttäjän runouteen, mutta se on jo nyt ehtinyt valloittamaan sydämeni. Aitoja, inspiroivia ja kauniita runoja tärkeistä aiheista!”
8. Runoduetto
Haastattelun lopuksi kirjoitetaan yhdessä täysin uusi runo ja esitetään se Instagram-kuvan muodossa. Pyysin Salomaata täydentämään runon, johon olin valinnut hänen Instagram-tilinsä pohjalta seuraavat sanat: maalataanko, persikalla, hunajalla, mansikoilla, vadelmilla.
”Tässä runossa elää ajatus siitä, että kenenkään ei tarvitse pärjätä yksin. Yhteistyössä on voimaa, ja erilaiset persoonat voivat täydentää toinen toisiaan yhdistämällä erilaiset vahvuutensa.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti