"Hän", julkaistu Ville. K. Taipale -tilillä 12.12.2022. |
Runoilijagallerian kolmantena vieraana on Ville K. Taipale. Instagram-tilillään Taipale esittäytyy runoilijaksi, jonka esikoisteos ilmestyy elokuussa.
1. Miksi Instagram on mielestäsi hyvä paikka runoudelle? Miksi ehkä ei?
”Visuaalisuus antaa mahdollisuuden liittää runoihin erilaisia elementtejä, kuten kuvia ja värillisiä taustoja. Alusta mahdollistaa helpon jakamisen, jonka avulla teksti voi tavoittaa ihmisiä, jotka muuten jäisivät tavoittamatta. Yhteisöllisyys on vahva tekijä, ja Instagram kokoaa runoudesta kiinnostuneita yhteen. On mahdollisuus tykätä, kannustaa ja kommentoida muiden runoja.”
”Haasteena on muun muassa kuvamuotoisen julkaisutavan vuoksi rajoittunut tekstimäärä. Olen huomannut, että sama runo painettuna toimii paremmin kuin Instagramista luettuna. Viekö nopea selailu osan huomiosta muualle? On myös vaikea nähdä, kuinka algoritmi kohtelee eri runoja. Jääkö jokin hyvä teksti paitsioon? Jääkö syvempi tarkastelu vaillinaiseksi Instagramin nopeatempoisessa ympäristössä?”
2. Vaikuttaako Instagram jotenkin runojesi kirjoittamiseen?
”Kyllä se osin vaikuttaa. Jos päätän
ryhtyä runo päivässä -haasteeseen, kuten olen joulukalenterien ja koronarunojen
kanssa tehnyt, niin kyllähän siitä paineita tulee. Mikä on päivän
inspiraatio, mistä
tarttua kiinni?”
”Hyvää
haasteissa on se, että tulee kirjoitettua. Hyvää on myös se, että
tulee kirjoitettua valmista tekstiä, ei ainoastaan aihioita.
Instagramiin valikoituu kuitenkin pääosin lyhyempiä tekstejä.”
3. Valitse yksi Instagramissa julkaisemistasi runoista, ja kerro siitä vapaasti.
4. Instagram-julkaisujen ohella olet kirjoittanut runokokoelman Merenneito nyrjäyttää nilkkansa, joka ilmestyy elokuussa 2024. Millainen kokoelman syntyprosessi oli, ja miten kuvailisit teosta?
”Olen kirjoittanut runoja pitkään, joten julkaisu runokirjan muodossa on tietenkin tiettyjen tavoitteiden täyttymys. Nyt tekstillä on mahdollisuus tavoittaa niitä lukijoita, joita tuskin muutoin olisin koskaan tavoittanut.”
”Lähetin käsikirjoituksen Aviador- ja Momentum-kustantamojen Vesa Tompurille. Vesa otti jonkin ajan kuluttua yhteyttä ja tarjosi mahdollisuutta teoksen julkaisemiseen, ja luonnollisesti suostuin tähän. Teoksen kustannustoimittajaksi tuli Alisa Simonen, ja hänen ohjauksessaan teksti kävi läpi monivaiheisen prosessin, jossa muutama runo karsittiin ja muutama lisättiin mukaan teokseen. Alisan avulla runot saatiin järjestettyä lukijalle toimivammaksi kokonaisuudeksi.”
”Runokokoelmani Merenneito nyrjäyttää nilkkansa pohtii ihmisen olemassaoloa, elämää ja rakkautta. Kokoelma sisältää monipuolisesti runoja niin rakastumisen tunteesta, jaksamisesta kuin hyvistä aikomuksista. Runojen omintakeinen kieli tuo ihmiselämän ikuisuuskysymyksiin tuoreen näkökulman ja herättää lukijan pohtimaan asenteitaan elämää kohtaan.”
5. Onko
runouttasi
Instagramin ja
tulevan kirjan lisäksi julkaistu
tai esitetty
missään
muualla? Miten
haluaisit,
että runojasi julkaistaan tai esitetään tulevaisuudessa?
”Yksi runoistani on ollut mukana Matti J. Kurosen kirjassa Penseys. Olen tehnyt runoja hautajaisiin, häihin, ristiäisiin, syntymäpäiviksi ja äitienpäiviksi.”
”Olisi hienoa saada omia runoja toisten lausuttavaksi, täten ne alkaisivat elää omaa elämäänsä tulkitsijan kautta. Tästä on ollut alustavasti puhetta erään runopiirin kanssa. Tarkoitus on julkaista lisää runoja kokoelmana ja myös Instagramissa. Runous kuuluu kaikille!”
6. Olet Instagramissa harmitellut, kuinka ”monen lahjakkaan kirjoittajan tekstit jäävät vaille ansaitsemaansa huomiota”. Onko sinulla ajatuksia siitä, miten runoilijoiden tekstit voisivat saada enemmän huomiota?
”Jotenkin olen hämmästynyt siitä, että runous ei ole vielä räjähtänyt nykyistä suositummaksi. Lyhyen tai verrattain lyhyen ilmaisumuotonsa vuoksi runous on kuin tilattu nykyihmisen aikaan. Voit ottaa runokirjan esiin, avata sen mistä tahansa, lukea runon tai kaksi, jättää kesken ja palata kirjaan. Voit myös jättää palaamatta. Sama koskee myös Instagram-runoja. Runot voisivat toimia talismaaneina tai self helpinä, kuten ne toimivatkin, mutta miksi ei useammalle nykyihmiselle?”
”Yhteisöissä on voimaa nostaa esille tekstejä ja esitellä runoilijoita. Haastattelut, runoblogit, lavarunous ja Instagram-yhteisö vievät kaikki runoutta eteenpäin. Ehkä jostakin valovoimaisesta runoilijasta pitäisi tulla valtakunnan julkkis, jotta runoudelle tulisi lisää huomiota?”
7. Ketä Instagram-runoilijaa haluaisit suositella muille?
”Sanaliiteri on omaääninen sanataiteilija. Lue ja vaikutu.”
8. Runoduetto
Haastattelun lopuksi kirjoitetaan yhdessä täysin uusi runo ja esitetään se Instagram-kuvan muodossa. Pyysin Taipaletta täydentämään runon, johon olin valinnut hänen Instagram-tilinsä inspiroimana säkeet ”sarastus / portaissa latu” ja ”ei tässä ole kysymys”.