tiistai 11. kesäkuuta 2024

”Runous on kuin tilattu nykyihmisen aikaan” – haastattelussa Ville K. Taipale

"Hän", julkaistu Ville. K. Taipale -tilillä 12.12.2022.


Runoilijagallerian kolmantena vieraana on Ville K. Taipale. Instagram-tilillään Taipale esittäytyy runoilijaksi, jonka esikoisteos ilmestyy elokuussa.


1. Miksi Instagram on mielestäsi hyvä paikka runoudelle? Miksi ehkä ei?
 
”Instagramissa on runouden kannalta monia hyviä puolia, ja ne voittavat selkeästi haasteet, joita alusta runoudelle asettaa."

”Visuaalisuus antaa mahdollisuuden liittää runoihin erilaisia elementtejä, kuten kuvia ja värillisiä taustoja. Alusta mahdollistaa helpon jakamisen, jonka avulla teksti voi tavoittaa ihmisiä, jotka muuten jäisivät tavoittamatta. Yhteisöllisyys on vahva tekijä, ja Instagram kokoaa runoudesta kiinnostuneita yhteen. On mahdollisuus tykätä, kannustaa ja kommentoida muiden runoja.”

”Haasteena on muun muassa kuvamuotoisen julkaisutavan vuoksi rajoittunut tekstimäärä. Olen huomannut, että sama runo painettuna toimii paremmin kuin Instagramista luettuna. Viekö nopea selailu osan huomiosta muualle? On myös vaikea nähdä, kuinka algoritmi kohtelee eri runoja. Jääkö jokin hyvä teksti paitsioon? Jääkö syvempi tarkastelu vaillinaiseksi Instagramin nopeatempoisessa ympäristössä?”

2. Vaikuttaako Instagram jotenkin runojesi kirjoittamiseen?

Kyllä se osin vaikuttaa. Jos päätän ryhtyä runo päivässä -haasteeseen, kuten olen joulukalenterien ja koronarunojen kanssa tehnyt, niin kyllähän siitä paineita tulee. Mikä on päivän inspiraatio, mistä tarttua kiinni?”

”Hyvä
ä haasteissa on se, että tulee kirjoitettua. Hyvää on myös se, että tulee kirjoitettua valmista tekstiä, ei ainoastaan aihioita. Instagramiin valikoituu kuitenkin pääosin lyhyempiä tekstejä.”

3. Valitse yksi Instagramissa julkaisemistasi runoista, ja kerro siitä vapaasti.

”Tämä teksti tuli kirjoitettua Kirjoittaminen.fi:n runohaasteeseen. Runossa tuli olla joki, joka virtaa sekä eteenpäin että taaksepäin. Mieleeni syntyi kuva keinussa itkevästä pojasta.”

4. Instagram-julkaisujen ohella olet kirjoittanut runokokoelman Merenneito nyrjäyttää nilkkansa, joka ilmestyy elokuussa 2024. Millainen kokoelman syntyprosessi oli, ja miten kuvailisit teosta?

”Olen kirjoittanut runoja pitkään, joten julkaisu runokirjan muodossa on tietenkin tiettyjen tavoitteiden täyttymys. Nyt tekstillä on mahdollisuus tavoittaa niitä lukijoita, joita tuskin muutoin olisin koskaan tavoittanut.”

”Lähetin käsikirjoituksen Aviador- ja Momentum-kustantamojen Vesa Tompurille. Vesa otti jonkin ajan kuluttua yhteyttä ja tarjosi mahdollisuutta teoksen julkaisemiseen, ja luonnollisesti suostuin tähän. Teoksen kustannustoimittajaksi tuli Alisa Simonen, ja hänen ohjauksessaan teksti kävi läpi monivaiheisen prosessin, jossa muutama runo karsittiin ja muutama lisättiin mukaan teokseen. Alisan avulla runot saatiin järjestettyä lukijalle toimivammaksi kokonaisuudeksi.”

”Runokokoelmani Merenneito nyrjäyttää nilkkansa pohtii ihmisen olemassaoloa, elämää ja rakkautta. Kokoelma sisältää monipuolisesti runoja niin rakastumisen tunteesta, jaksamisesta kuin hyvistä aikomuksista. Runojen omintakeinen kieli tuo ihmiselämän ikuisuuskysymyksiin tuoreen näkökulman ja herättää lukijan pohtimaan asenteitaan elämää kohtaan.”


5.
Onko runouttasi Instagramin ja tulevan kirjan lisäksi julkaistu tai esitetty missään muualla? Miten haluaisit, että runojasi julkaistaan tai esitetään tulevaisuudessa?

”Yksi runoistani on ollut mukana Matti J. Kurosen kirjassa Penseys. Olen tehnyt runoja hautajaisiin, häihin, ristiäisiin, syntymäpäiviksi ja äitienpäiviksi.”

”Olisi hienoa saada omia runoja toisten lausuttavaksi, täten ne alkaisivat elää omaa elämäänsä tulkitsijan kautta. Tästä on ollut alustavasti puhetta erään runopiirin kanssa. Tarkoitus on julkaista lisää runoja kokoelmana ja myös Instagramissa. Runous kuuluu kaikille!”


6. Olet Instagramissa harmitellut, kuinka ”monen lahjakkaan kirjoittajan tekstit jäävät vaille ansaitsemaansa huomiota”. Onko sinulla ajatuksia siitä, miten runoilijoiden tekstit voisivat saada enemmän huomiota?

”Jotenkin olen hämmästynyt siitä, että runous ei ole vielä räjähtänyt nykyistä suositummaksi. Lyhyen tai verrattain lyhyen ilmaisumuotonsa vuoksi runous on kuin tilattu nykyihmisen aikaan. Voit ottaa runokirjan esiin, avata sen mistä tahansa, lukea runon tai kaksi, jättää kesken ja palata kirjaan. Voit myös jättää palaamatta. Sama koskee myös Instagram-runoja. Runot voisivat toimia talismaaneina tai self helpinä, kuten ne toimivatkin, mutta miksi ei useammalle nykyihmiselle?”

”Yhteisöissä on voimaa nostaa esille tekstejä ja esitellä runoilijoita. Haastattelut, runoblogit, lavarunous ja Instagram-yhteisö vievät kaikki runoutta eteenpäin. Ehkä jostakin valovoimaisesta runoilijasta pitäisi tulla valtakunnan julkkis, jotta runoudelle tulisi lisää huomiota?”

7. Ketä Instagram-runoilijaa haluaisit suositella muille?

Sanaliiteri on omaääninen sanataiteilija. Lue ja vaikutu.”

8. Runoduetto

Haastattelun lopuksi kirjoitetaan yhdessä täysin uusi runo ja esitetään se Instagram-kuvan muodossa. Pyysin Taipaletta täydentämään runon, johon olin valinnut hänen Instagram-tilinsä inspiroimana säkeet ”sarastus / portaissa latu” ja ”ei tässä ole kysymys”.

torstai 6. kesäkuuta 2024

"Säännöllinen runojen kirjoittaminen on terveellisintä ja nautinnollisinta, mitä olen itselleni tarjoillut pitkään aikaan" – haastattelussa Sanarakkaus

 


"Tähtien työ", julkaistu Sanarakkaus-tilillä 29.4.2024.


Runoilijagallerian toisena vieraana on Ilona, joka ylläpitää Instagramissa Sanarakkaus-runotiliä. Tilin esittelyssä Ilona kertoo runojensa olevan ”kauan sitten ja enimmäkseen juuri äsken kirjoitettuja” sekä käsittelevän "rakkautta ja sen tapaista, teräviä reunoja ja suudelmia".


1. Miksi Instagram on mielestäsi hyvä paikka runoudelle? Miksi ehkä ei?

”Instagramissa runous voi tavoittaa ihmisiä, jotka eivät välttämättä tarttuisi runokirjaan. Visuaalisuus tuo oman tasonsa tekstin rinnalle tai osaksi sitä. Julkaisukynnys on matalampi, ja kanava tuo mukanaan tietyn keveyden. Kirjoittaja saa yksittäisetkin runonsa yleisön luettavaksi, ja tykkäykset ja kommentit ovat suoraa lukijapalautetta.”

"Reaktiot ovat kirjoittajalle myös ansa, jota yritän vältellä: lyhyemmät, helposti ymmärrettävät ja visuaaliset runot saavat enemmän näkyvyyttä, mutta yritän kirjoittaa runoni tekstin ehdoilla. Totta kai ihailen tilejä, joilla on jopa kymmeniätuhansia seuraajia, mutta työnnän näkyvyys- ja reaktioajattelun tietoisesti pois mielestäni kun kirjoitan. Etenkin jonkun enemmän huomiota saaneen runon jälkeen ajatus voi kirjoittaessa alkaa ohjautua väärälle uralle. Silloin pidän taukoa.”

2. Vaikuttaako Instagram jotenkin runojesi kirjoittamiseen?

”Aloitin kirjoittamaan Instagramiin, jotta runoni eivät jäisi keskeneräisinä pöytälaatikkoon. Jostain syystä tekstien julkaisemiseen liittyi myös häpeää, jota halusin työstää. Kuvaksi jalostaminen on minulle keino viimeistellä teksti, ja kirjoitan enemmän, kun tiedän tekstillä olevan lukijoita.”

”Instagramin runoilijoista olen löytänyt ihmisiä, joiden sanat kaikuvat omieni kanssa, ja nappaamme toisiltamme inspiraatiota. Joskus joku on kirjoittanut sellaisen säkeen, jonka toivoisin kirjoittaneeni itse. Tunnen silloin kiitollisuutta. Kirjoitan joskus myös kirjoitushaasteiden pohjalta runoja: ne auttavat viemään kirjoittamista uusiin suuntiin, saavat suhtautumaan tekstiin vähemmän vakavasti ja vapauttavat jumeja."

3. Onko runojasi kuultu tai nähty muualla kuin Instagramissa? Haluaisitko sitä? 

"Olen joskus lukenut runojani open mic -tapahtumassa. Esiinnyn paljon työkseni, mutta omien runojen lukeminen lavalla jännitti enemmän kuin mikään.”

”Joistain runoistani voisi olla kokoelmaksi ja julkaistavaksi kirjana, mutta toistaiseksi en ole vienyt asiaa eteenpäin. En ehkä vielä ole valmis tuomaan kirjoittamiseen ulkoista painetta. Toivoisin, että kotikaupunkiani käsittelevä runo päätyisi joskus kaupunkia käsittelevään kokoelmaan.”

4. Valitse yksi Instagramissa julkaisemistasi runoista, ja kerro siitä vapaasti.


"Terälehdet", julkaistu Sanarakkaus-tilillä 2.4.2024.

 
”Valitsen tämän runon huhtikuun 2024 alusta. Minun on todella vaikea arvioida omia runojani teksteinä, ja joskus käy niin, että aikanaan mielestäni hyvä tai kiinnostava runo onkin myöhemmin menettänyt taikansa. Tämä runo puolestaan tuntui paremmalta nyt kuin kirjoittaessani. Sen perusajatus pysyi pitkään tavoittamattomissani, mutta itse runo on lopulta aika kevyt ja hento – kuin kuiskaus peiton alla.”

5. Tililläsi on monipuolinen visuaalinen ilme. Miten valitset kunkin runon ulkoasun?

”Päädyin alussa käyttämään runoissani vanhan kirjoituskoneen kirjasimia muistuttavaa fonttia ja tehosteena kaunokirjoitusta, nyökkäyksenä ajalle ennen digitaalisuutta. Uudistin perusulkoasua hieman jokin aika sitten: valitsin fontin, joka on helpommin luettavissa ruudulta pienemmässäkin koossa.”

”Muuten runojen ulkoasut ovat intuitiivista kokeilemista: joskus minulla on runoon liittyvä valokuva, joskus jokin viivapiirros keventää, täydentää tai sävyttää runoa. Joskus pelkkä teksti saa riittää. Värit valikoituvat fiilispohjalta näennäisen satunnaisesti, mutta niillä on usein itsellenikin tuntematon, syvempi motiivi."

"Joskus vain leikin. Yritän tasapainoilla luovuuden ja johdonmukaisuuden välillä. Haluaisin ehkä olla yksinkertainen ja hallittu, mutta en ole."

6. Olet viitannut runoissasi ja niiden ohessa kiireiseen elämään. Mitä kaikkea runous mielestäsi voi tuoda ihmisen arkeen?

"Minulle runous on aikaa pysähtyä jonkin asian (usein tunteen) äärelle ja tarkastella sitä, kokea se ja etsiä sille sanat. Runojen kirjoittaminen on minua varten. Se on vapautta tuntea ja kokea asioita, antaa ristiriitaiset, hölmöt tai ohimenevätkin ajatukset tarkasteltavaksi ja leikkiä kielellä.”

”Olen elämässäni aika rationaalinen, kohtuullinen ja aina vastuussa jostakin. Runoilijana saan olla dramaattinen, ylenpalttinen tai mitä milloinkin. Älyllinen puoli eli sanoittaminen niin, että runo tuntuu myös lukijassa, on kiinnostavaa ja pakottaa katseen pois omasta navasta."

"Kirjoitan työssäni asiatekstejä, joten kielellinen vapaus on herkullista. Säännöllinen runojen kirjoittaminen on terveellisintä ja nautinnollisinta, mitä olen itselleni tarjoillut pitkään aikaan.”

7. Ketä Instagram-runoilijaa haluaisit suositella muille?

”On monta upeaa ja tärkeää runoilijaa, joita haluaisin suositella ja joiden runoja haluaisin kaikkien lukevan. On sellaisiakin, joiden sanat haluaisin omia vain itselleni, vaikka se olisi väärin. Veemeles on hersyvä kuin keskikesä ja luo, tanssii ja kirjoittaa yhdessä muiden kanssa.”

8. Runoduetto

Haastattelun lopuksi kirjoitetaan yhdessä täysin uusi runo ja esitetään se Instagram-kuvan muodossa. Pyysin Ilonaa täydentämään runon, johon olin valinnut hänen tilinsä inspiroimana säkeet "silmiin painautunutta / pilvihiekkaa kuin unta" sekä riimiparin 'ummessa', 'lammessa'.


"Kirkastava iltauinti", julkaistu Sanarakkaus- ja Laveajoki-tileillä 4.6.2024.